Werkwijze

Werkwijze kinesitherapie

Kinesitherapie en manuele therapie


De kinesitherapeut is specialist in het functioneren van het menselijk bewegingsapparaat. Dit omvat de werking van de beenderen, gewrichten, spieren, bindweefsel, zenuwen, etc…

In een gezond individu is ons bewegingsapparaat in perfecte harmonie met elkaar. Soms treden er echter stoornissen op in dit evenwicht dewelke kunnen leiden tot blessures.


Er wordt daarom altijd gestart met een uitgebreid klinisch onderzoek waarin de klachten alsook de onderliggende oorzaken worden onderzocht.

De behandeling richt zich niet alleen tot het behandelen van de symptomen maar ook op de dysfuncties van het bewegingssysteem die deze hebben veroorzaakt. Alleen zo kan er weer evenwicht in het lichaam worden gerealiseerd.


Een behandeling bestaat uit manuele therapeutische verstrekkingen met daarnaast een actieve specifieke aanpak in de vorm van oefentherapie. Deze verschillende therapievormen worden niet gezien als afzonderlijke entiteiten, maar als één perfect passend geheel.


Manuele therapie wordt gebruikt om het betrokken weefsel en zenuwstelsel weer mobieler te maken en klaar te stomen om belast te worden. Dit wordt gekoppeld met een gestructureerd oefenprogramma zodat progressief de belastbaarheid van je lichaam weer wordt opgebouwd  en je weer pijnvrij kunt bewegen en presteren op je oude niveau (en verder).


Een revalidatieplan is altijd op maat gemaakt met jouw hulpvraag als einddoel.

Myofasciale therapie


Myofasciale Therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren.

 In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten. Triggerpoints genoemd, die pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met dry needling.

 

Met behulp van een dryneedle techniek brengt de myofasciaal therapeut naalden aan in de spier, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Als de spieren ontspannen zijn, kan de beweeglijkheid, kracht en coördinatie vergroot worden.

 

Dry needling is dan ook een therapievorm die altijd in combinatie met andere kinesitherapeutische technieken wordt toegepast

Sportkinesitherapie


In de afgelopen jaren is het steeds duidelijker geworden dat actieve revalidatie (training) een belangrijke bijdrage levert in het herstelproces na sportblessures.

 

Bij Fyzio kinesitherapiepraktijk Bekkevoort wordt hiervoor een geprotocolleerde trainingsmodel gehanteerd binnen de sportrevalidatie. Stap voor stap worden de motorische grondeigenschappen – snelheid, kracht en uithoudingsvermogen – opgebouwd in relatie tot jouw sportbehoefte.

 

Door onze medische kennis als kinesitherapeut te incorporeren in de meest recente inzichten in trainingsleer wordt herstel en prestatietoename zo gegarandeerd en worden medische risico’s tot het minimum herleid.